Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

Astronauti, blok 45
Astronauti, blok 45 (Facebook: FortyFivers)

Blok 45 je sredinom osamdesetih godina delovao kao svako drugo predgrađe Beograda. Osim izuzetne izolovanosti od centra grada, nedostatka infrastrukture i blizine reke Save, ovaj blok se izdvajao i po još jednoj stvari. Grafitima. Ovaj blok, je bio i ostao Meka beogradskih grafita, i ovde su nacrtani neki od prvih grafita u Srbiji.

Sredinom osamdesetih, talas hip-hop kulture koji je preplavio Evropu, u velikoj meri je pogodio i blok 45.

U tom periodu se formira prva ekipa, koja se osim crtanja grafita bavila i brejk densom. Ekipa se zvala Fantastic Boys, takođe poznata kao Rap City Crew, a članovi su bili Babus, Dela, Steva, Tica i drugi. Zanimljivo je da je ova ekipa 1985. godine na brejk dens takmičenju na bazenu „11. april”, u finalu izgubila od ekipe Đogani Fantastiko, koja će devedesetil godina postati vodeća grupa dens-dizel scene Srbije.

Rap City Crew - Fantastic Boys
Rap City Crew – Fantastic Boys (Facebook: FortyFivers)

Jedan od prvih grafita ove ekipe je hobotnica na asfaltu keja reke Save u bloku 45, gde su vežbali brejk dens i gde se na zidovima postepeno formirao neki oblik „hall of fame-a”. Osim ovog grafita, na obližnjim obdaništima su urađeni grafiti „Rap City” i „RCC”, od kojih je drugi do 2007. godine stajao na zidu netaknut.

Inspirisan Fantastic Boys-ima, Jens crta svoj prvi grafit „Miša” 1988. godine, takođe na keju reke Save i tako ulazi u istoriju kao crtač sa najdužim stažom na srpskoj grafiti sceni.

Zbog ratnog stanja i celokupne situacije u zemlji, grafiti su gotovo zamrli u Srbiji. lzuzetak je poneki Jensov (tada još uvek Miša) grafit, koje je crtao s vremena na vreme.

Posle kratkog boravka u Parizu, Jens se vratio u Srbiju i rešio da oformi ekipu BMB (Bisa Miša Bosić), sa Bisom i Bosićem.

Iste godine nastaje Jensov graft „Stuff” sa Bosićevim Karakterom vanzemaljca sa džointom. Može se reći da je „Stuff” pokrenuo domaću grafti scenu, jer je bio jedini grafit te vrste u Srbiji.

Stuff grafit, blok 45
Stuff grafit, blok 45 (Facebook: FortyFivers)

Euforija oko ovog grafita se stvorila jako brzo, pa se „Stuff” pojavljivao kao pozadina emisije „Rap & Soul” na RTV Pinku, u spotovima Sunshine-a (America preview) i Maddogz-a (Sloboda) i na raznim omotima hip-hop albuma. Ironično, s obzirom na to da su Jens i ekipa slušali tehno i trens.

Čak i posle šest meseci od kada je „Stuff” nacrtan, mogle su se videti grupe ljudi koje su se fotografisale ispred zida ili su jednostavno samo stajale ispred njega. U gradu su se pojavili još neki grafiti kao sto je „Funk” na Brankovom mostu i grafit kod Mostara, nepoznatih autora.

U bloku 45 u isto vreme počeo je da radi Dr. Qee (Dr. Kiza), poznat po kultnom crtežu Bob Roka i sloganu „Anger is a gift”. Međutim, Kiza je brzo izašao iz grafiti priče.

Kiza – Bob Rok

Cobesta28, poznatiji kao Cobes, sredinom devedesetih počinje da crta u blokovima, a svoj prvi grafit radi u Novom Sadu. Početkom 1997. godine igrom slučaja upoznaje Jensa, sa kojim počinje aktivno da tagira po blokovima i gradu.

Iste godine Cobes i Jens osnivaju ekipu AGC i počinju aktivno da crtaju u bloku 45, uglavnom srebra. Osim njih dvojice, koji su činili jezgro ekipe nešto kasnije pridružili su se Mise, Sane751, Krca, Jamas i Jole.

U istom periodu i nešto kasnije počinju da se pojavljuju nove ekipe i imena kao što su: Bougie, Soter (90210), Sub Zero, Negre, Abs (Halley zone), Dr Leco, Vsa, Fuz (SCD), Sholim, Sale, Da Gambla, Vuiche (Chemical), Leo (CO2), Face, Mask, Demon, Chief Sale AK i Shorty.

Prve grafite na vozovima su 1997. godine uradili Cobes, Bougie, Face i Soter.

AGC ekipa je rasformirana početkom 1998. godine, kada je postala brojnija i kada se više nije znalo ko je zaista član ekipe. Bez obzira na to, scena kao takva je i dalje funkcionisala kao jedno.

1999. godine održan je prvi grafiti Jam u Beogradu. Održan je u školi „Kralj Petar” u centru grada. Od domaćih crtača učestvovali su Jens, Mise, Cobes, Sane751, Face, Mask, Sub Zero, Abs, Negre, Shorty, Chief Sale AK i Dr Leco. Od stranih Jen i Fuk iz Zagreba i ekipa iz Slovenije.

Do 1999. godine, grafiti su se uglavnom crtali sprejevima Kenda Kolor i Cosmos, sve dok se nisu pojavili poljski Kim-Tec sprejevi, koji su osim bogatog spektra boja i dobrog pritiska boce bili veoma pristupačni. Cena spreja je bila oko 10 dinara (današnjih 0.30 evra), dok su ostali sprejevi koštali oko 170 dinara. U isto vreme u ponudi su se pojavile i kapice, pa je sve to uticalo na evidentno dizanje kvaliteta scene.

Posle bombardovanja Srbije 1999. godine, mnoge ekipe su se rasformirale i mnogi crtači su iz različitih razloga postali manje aktivni ili su potpuno prestali sa crtanjem.

Početkom 2000. godine Asem (Koma), srpski crtač iz Kelna ponudio je internet domen o svom trošku, u službi promovisanja beogradske grafiti scene. Kako je među preostalim aktivnim crtačima još uvek postojalo jedinstvo, stvorena je ekipa Bgillegal koju su činili Sub Zero, Bougie, Cobes, Negre, Dr Leco, Abs, Necone, Angel i Dulait. Iste godine počeli su masovno da se pojavljuju novi crtači i formirale su se mnoge nove ekipe.

Grafit iz 2002. godine

Billegal se posle oko godinu dana raspao, sa Cobesom i Bougijem kao prvim članovima koji su napustili grupu i oformili AFO ekipu, koja je i danas aktivna. Preostali članovi Billegal-a su još neko vreme bili aktivni, da bi na kraju definitivno ugasili ekipu i većinom napustili grafiti vode. Ovim je i stavljena tačka na staru školu beogradske scene i njen stil je uzeo potpuno novi pravac.

Tekst je u preuzet iz magazina Balkan Round. Hope ga je napisao 2009. godine u prvom izdanju.

Jest (BeoWallz) nam je poklonio originalno neotvoreno izdanje magazina. Hvala!

Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *