Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

JDL - Ljubav je jača od smrti #3
JDL – Ljubav je jača od smrti #3

JDL, Judith de Leeuw, je umetnica poreklom iz Holandije koja trenutno živi u Italiji. Usled teških životnih trenutaka pokrenula je seriju murala Ljubav je jača od smrti!

Mural je oslikan u ulici Nikole Dobrojevića 44 na Bežaniji u okviru RunAway festivala 2022. godine.

Prošlo je godinu dana otkako je mojoj najdražoj osobi dijagnostikovan rak. Sada kada je nedavno umro, ja ću svoje buduće murale posvetiti njegovom predivnom delu uma. Kako je izjavio prošle godine: Ne moram biti prisutan da bih bio ovde sa vama, jer je ljubav jača od smrti.

JDL

Prvi i četvrti mural se nalaze u Italiji, drugi je u Rumuniji, dok je treći mural iz serije kod nas u Srbiji.

Devojka koja je u zagraljaju osobe čije fizičko prisustvo izostaje na muralu, ali ga ona oseća je fenomenalan prikaz rečenice: Ne moram biti prisutan da bih bio ovde sa vama, jer je ljubav jača od smrti.

Sličan prikaz možete videti i na poslednjem muralu. Gde se devojka oslanja na nekoga i u njegovom je zagraljaju, ali su toj osobi samo ruke prikazane, dok ostatak nestaje u pozadini pod plaštom. Po broju ruku, možemo slobodno zaključiti da je devojka ostala bez više od jedne bliske osobe koje su joj ispunjavale život.

Drugi mural prikazuje samo ruke koje se nalaze u čvrstom stisku koji ne popušta. Iako se ruke raspadaju, pucaju na komade, stisnute podlaktice i šake daju utisak da je volja i međusobna ljubav snažna do poslednjeg trenutka.

Mural prikazuje skulpturu dve ruke koje se drže jedna za drugu dok se raspadaju. Unutrašnjost ruku sadrži zlatni lanac koji ostaje netaknut. Predstavlja ideju da nam za ljubav nije potrebno fizičko prisustvo, jer je prava (ali nevidljiva) suština nešto mnogo jače i dublje od svega ograničenog na ljudsko oko.

JDL

Mural koji ste videli na slikama nije prvi mural koji je oslikala u našoj zemlji. 2019. godine je u Prištini oslikala mural Pad i uzdizanje.

JDL - Pad i uzdizanje, Priština, Srbija
JDL – Pad i uzdizanje, Priština, Srbija

Ostale njene radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *