Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

There is no Endo

Vuk Đurić je rođen 1992. godine u Istoku. Kasnije se seli u Čačak gde i dan danas živi i ima svoj atelje. Tu se prvi put susreće sa grafitima i posmatrajući Lock-a počinje da crta.

Od samog početka karijere se predstavlja kao Endo, dok u poslednje vreme ga možemo prepoznati i po brojevima 5 14 4 15. Brojevi preslikavaju pozicije slova u alfabetu, pa je tako 5 = E, 14 = N, 4 = D, 15 = O.

Kod njega su prepoznatljiva dva šarena stila koja je razvijao godina. Prvi su karakteri koji predstavljaju različita stanja i situacije, a drugi su linije u koje često sakriva slova i siluete.

Posle srednje škole odlučuje da nastavi sa razvijanjem svog talenta i tako 2012. godine upisuje Fakultet Umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Tamo crta sa Slešom iz Vranja i Pibom iz Kraljeva za vreme studiranja. Nećemo preterati ako kažemo da su oslikali ceo severni deo grada.

Uporedo posećuje dosta festivala i događaja vezanih za uličnu kulturu, pa tako njegove radove možete naći u Somboru, Novom Sadu, Šapcu, Pančevu, Beogradu, Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Zaječaru, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Vranju. Jedan je od najaktivniji umetnika na ulici, što pokazuje ovaj spisak, a i njegova rečenica:

Ako uradite godišnje 102 zida, ne možete brinuti o svakom…

Trenutno je u HESOYAM ekipi, čiji su članovi još: Alek Leaf, Chenipe, Quam, 3BPK.

DUK festival

Jedan je od organizatora festivala Dani urbane kulture (DUK), koji doneo mnogo toga Čačku. U okviru programa se nalaze koncerti, ekstremni sportovi, grafiti i murali.

Čačak je jedan od najoslikanijih gradova u Srbiji, što je direktna posledica festivala i požrtvovanosti njegovih građana! Pored naših umetnika, uspeli su da ugoste i dosta stranih.

Ambasador Srbije

Veliki značaj imaju grafiti i murali koji se crtaju u inostranstvu na festivalima. Izvan granica naše zemlje Vuk je crtao u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Tokom 2021. godine je proveo nekoliko meseci u Portugalu. Na putovanjima je svuda ostavljao po neki svoj rad. Uticaj sunčanog Portugal se može primetiti na promeni palete boja u njegovim radovima.

Samostalne izložbe

Van grafita i murala aktivno izlaže svoje radove. Izdvojili smo samostalne izložbe, dok je učestvovao na preko 20 kolektivnih izložbi.

2017„Portret Disidenta“, galerija Aquarius, Kosovska Mitrovica
2018Izložba i umetnički performans „Improvizacija“, Kulturni centar Zvečan, Zvečan
2018 „Izlaz u slučaju opasnosti“, galerija Risim, Čačak
2018 „Savremeni dadaizam kroz brojeve 5.14.4.15“, galerija Fakulteta Umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Kosovska Mitrovica
2018 „Izlaz u slučaju opasnosti “, Kvaka 22, Beograd
2018 „Between the lines“, Industrie Galerie, Cirih
2021„Ko se boji Vuka još? “, N.O. Concept galerija, Beograd
Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *