Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

Ptičice i superheroji

Marko Ćulum je rođen 1983. godine u Beogradu gde i danas živi. Potiče iz umetničke porodice tako da ne čudi što je završio Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu. Njegov otac, pored svega i poznati srpski golubar, mu je preneo ljubav i znanje prema pticama. Koje su i najčešći motiv na njegovim muralima čije osobine pokušava da uklopi sa lokacijom na kojoj crta.

Tako se na vojnom avionu u muzeju vazduhoplovstva nalazi orao sa grba naša zemlje. Vrapca često možete pronaći kao simbol Beograda, kraljevsku senicu u novobeogradskim blokovima, pa čak i crvendaća u Holandiji.

Dživdžan ili ti gradski vrabac, pored goluba i kanarinca, meni najdraža ptica i znak mog grada, uvek šmeker, dostojanstven, šarmantan i fin. Mnogi bi mogli mnogo da nauče od ove ptice.

Metod - J22 Mural na avionu
Metod – J22, Muzej vazduhoplovstva

Odrastanje pored botaničke bašte je uticalo da često oslikava prirodu, ali visoki soliteri, podzemne garaže i gradska gužva su ga pomerile ka urbanoj strani izražavanja. U početku brejk dens, a zatim oslikavanje superheroja i stvarnih heroja našeg vremena.

Betmen, Džoker, X-men junaci, Dart Vejder, Hulk… Sve junake koje možete videti u bioskopima i stripovima, zbog Metoda možete naći i po ulicama Beograda. Ljubav prema Marvel i DC univerzumima se nije zadržala samo na zidovima, već je prešla i na kostimografiju.

Ambasador Srbije

2019. godine je oslikao zid u Leuvardenu, Holandiji. Na radu se nalazi crvendać čija boja je veoma slična holandskoj kraljevskoj naranžastoj i plava senica čije je perje u bojama grada. Zanimljivo je da obe vrste imaju stanište u Srbiji i Holadniji, što ovom radu daje još veću vrednost.

Iste godine u okviru Meeting of styles Russia festivala je oslikao zid u Smolensku.

Saradnje sa brendovima

Pored velikog broja ugostiteljskih objekata sa kojima je sarađivao, prepoznali su ga i brendovi: Nike, Converse, Sony PlayStation, Jelen, Staropramen, Blue Moon, Nikšićko, 20th Century Studios, Disney, MegaCom Film…

Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *