Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

Prelep mural Marije i Wunste-a (Atelje Šoln) oslikava potresnu temu otetih beba i pokazuje kako oslikati teške teme! Majka kojoj se svet okrenuo naglavačke poseže za ključem koji simbolizuje prvi rešeni slučaj nestale bebe u Srbiji.

Nisu sve teme radosne i vesele. Nekada se mora skrenuti pažnja i na probleme sa kojima se naše društvo bori. Često su one skrajnute i nemaju nikakvu medijsku pokrivenost, jer samo razmišljanje o njima ljudima pokreće nelagodu i jezu u telu posmatrača.

Čoveče šta da uradiš za ovakvu temu, ukrade ti neko dete, život ti se okrene naglavačke…

Marija Šoln
kada ti se svet prevrne naglavačke
Atelje Šoln, Vojvode Dobrnjca 53

Lokacija murala u ulici Vojvode Dobrnjca 53 sa pogledom na dečiji park je još više zakomplikovala problem na koji način je najbolje oslikati zadatu temu. U ranijim muralima istog udruženja koji su oslikali drugi umetnici mogli smo videti mnogo mračnije pristupe (slika ispod). Šok terapija koju ovakvi murali izazovu je mač sa dve oštrice! Ljudi ga primete na ulici, priča se o temi i ostane im u sećanju, ali isto tako i ne žele da svakodnevno proživljavaju iste emocije, niti da ga gledaju.

Mural otete bebe, teške teme (InMedija.rs)

Razbijeno jaje je prazno sa razlogom, odsustvo deteta je u pitanju, a u njemu je rađanje svetlosti koje je u suprotnosti sa tim kontra svetlom koje je hladno…

Marija Šoln

Marija Šoln je pristupila problemu na potpuno drugačiji način. Uspela je da dve nespojive teme, dečiji park i strah svakog roditelja, spoji u jednu celinu. Dosta promišljenog simbolizma, prijatne boje, nada u rađanju svetlosti, prikaz da rešenje postoji i poruka Da li zaista čuješ plač zajedno čine jedan od snažnijih i lepših murala Beograda!

Detaljnije o oslikavanju murala i komentar Marije možete pogledati u prilogu Jovane Jeremić za kanal Erudita.

Na otvaranju murala posetioci su mogli da vide i nekoliko crteža na istu temu.

nestale bebe
Nestale bebe
Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *