Kontakt

Blok 37, Novi Beograd
Beograd

Piros – Pozdrav Beogradskoj Filharmoniji

Piros - Pozdrav Filharmoniji
Piros – Pozdrav Filharmoniji

Na Novom Beogradu između zgrade SIV-a i TC Ušće, prekoputa Šest kaplara, nalazi se poljana na kojoj je projektovana zgrada Beogradske filharmonije. U medijima se ova zgrada imenuje i kao zgrada opere, a nekada i samo kao koncertni prostor. Beogradska Filharmonija već duži niz godina priželjkuje da na tom mestu ima novi dom. Zanimljivo je da se tu nalaze počeci temelja Muzeja revolucije koji nikada neće biti izgrađen.

2017. Beograska filharmonija na ovom prostoru organizuje nastup Piknik kod filharmonije pred 30000 ljudi. Simbolično označavajući da će se decenijama, a možda i vekovima baš tu skupljati ljudi da slušaju njhove i gostujuće mužičke spektakle. Povuci potegni obećanja političkog vrha da će 2020. godine zgrada biti završena su propala, a filharmonija svake godine organizuje koncert na otvorenom.

Budući izgled zgrade Beogradske filharmonije

Omaž delu i radu Beogradske filharmonije Piros je nacrtao 2018. na temeljima nezavršenog muzeja. Interesantno je da će zid, na kome se nalazi mural, morati da se sruši kada izgradnja konačno počne.

Ovaj rad krije još jednu tajnu, na telu prvog konja fali parče oblika delića puzle. Taj deo je jedan od deset delova koji zajedno sklapaju slagalicu koju je Piros stvarao pet godina.

Beogradska Filharmonija u prošlosti i budućnosti – Linkovi

Detaljnije o istoriji opere možete pogledati ovde.

Detaljnije o izgledu projekta, ovde.

Share:

administrator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *