Filharmonija Piros Ministarstvo ulicne kulture
Pozdrav Filharmoniji Piros MUK

Pozdrav Filharmoniji

Od 1938. godine postoji ideja da Kraljevina Jugoslavija dobije zgradu opere. Usled rata sve se odlaže, pa se čekalo do 1948. godine do novih arhitektonskih planova, kada se prvi put ova zgrada i vezuje za Novi Beograd. Novobeogradske lokacije se menjaju od Starog Sajmišta do sada bloka 13.

Na mestu između zgrade SIV-a i TC Ušće, prekoputa Šest kaplara, čini se da je novo mesto za tu građevinu. Zanimljivo je da se tu nalaze počeci temelja Muzeja revolucije koji nikada neće biti izgrađen. U medijima se ova zgrada imenuje kao zgrada Beogradske filharmonije, zgrada opere, a nekada i samo kao koncertni prostor.

zgrada Beogradske filharmonije
Budući izgled zgrade Beogradske filharmonije 

2017-te Beograska filharmonija na ovom prostoru organizuje nastup Piknik kod Filharmonije pred 30000 ljudi. Simbolično označavajući da će se decenijama, a možda i vekovima baš tu skupljati ljudi da slušaju njhove i gostujuće mužičke spektakle. Povuci potegni obećanja političkog vrha da će 2020. godine zgrada biti završena su propala, a filharmonija svake godine organizuje koncert na otvorenom.

Omaž delu i radu Beogradske filharmonije Piros je nacrtao 2018-te na temeljima nezavršenog muzeja. Interesantno je da će zid, na kome se nalazi mural, morati da se sruši kada izgradjna konačno počne.

Ovaj rad krije još jednu tajnu, na telu prvog konja fali parče oblika delića puzle. Taj deo je jedan od 10 delova koji zajedno sklapaju slagalicu koju je Piros stvarao 5 godina. Koji delić je sa ovog murala?

I na kraju kako je izgledao prvi nastup 2017. godine:

Linkovi

Detaljnije o istoriji opere ovde.
Detaljnije o izgledu projekta ovde.

Beograd

Blok 13, Novi Beograd, nezavršeni temelji pored SIV-a

2018

Mural

Piros

Komentari

Povezana dela