Festival 9 Artez

Uklopi se

Peto izdranje festivala DEV9T, 2019-te godine, donelo nam je mnogo radova na temu Alhemija. Artez se predstavio muralom Uklopi se koji se nalazi na zadnjem delu zgrade, pored Nikole, Pijaniste, Paint kartela…

Pokušao sam da kombinujem dva jednostavna elementa (model i parče tkanine) sa ciljem da kreiram kompleksniju priču. Kontam da se model izgubio u procesu.
Artez

Da se vratimo na temu: alhemičari su se u nekom najprostijem opisu bavili prebacivanjem hemijskih elemenata iz jednih u druge, menjenjem agregatnih stanja i oblika uz pomoć svih dostupnih grana nauka i znanja. Za njih se najviše vezuje da su pokušavali da naprave zlato i ostale plemenite metale od različitih stvari. Iako je njihov cilj bio daleko iznad toga.

Na muralu je devojka koja je preko sebe prebacila čaršav. Primetite da pozadina i čarsav imaju iste šare. Ona na taj način pokušava da se uklopi sa okolinom i društvom, da se transformiše u nešto što se očekuje od nje, u okolinu u koju se ne uklapa baš najbolje. Zanimljivo je i da su joj ramena oborena, pa je nepotrebno videti izraz lica, jer nam govor tela govori da to radi nevoljno, ali svesno.

Vizuelno lep prikaz problema u kom se najčešće nalaze mladi tokom godina sazrevanja i njihova borba sa istim.

Beograd

Stara Ciglana

2019

Mural

Artez

Povezana dela